Patent Nedir Nasıl Alınır?
Patent Nedir? Patent, bir buluş sahibinin buluşu belirli bir süre içerisinde kullanması, patent buluşunu üretmesi, buluşunu satması gibi yasal haklarının korunduğuna dair resmi bir belgedir. Bir buluşun patenti, buluş sahibine içerisinde bulunduğu ülkenin patent ofisi tarafından verilir. Patent hakkı buluş sahibine, başkalarının buluşu izinleri olmadan kullanmasını veya satmasını yasal olarak engelleme ve durdurma haklarını verir.
Buluş sahibinin buluşu patentlendiğinde patenti alınan buluş, diğer herhangi bir mülkiyet veya ticari varlık biçimi gibi satın alınabilen, satılabilen, lisansı verilebilen bir mülkiyet haline gelmektedir. Patentler ülkesel koruma sağlar: Türkiye sınırları içerisinde alınan patentler, patent sahibine sadece Türkiye içerisinde haklar sağlamaktadır. 3. kişilerin buluş sahibine ait patentini kapsayan ürünlerin Türkiye’de üretilmesi ve ithal edilmesini yasal olarak engelleme hakkı tanır. Ülkemizde patent belgesi vermeye yetkili olan tek kurum Türk Patent ve Marka Kurumudur. Patent Tescili patent sahibine 20 yıl koruma sağlamaktadır.
Patent Tescil belgesi almış olan buluş sahibi buluşunu yapmış olduğu ürünü yasal olarak satabilir, pazarlayabilir ve çoğaltabilir . Tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılan her buluşun Patenti verilemez ve patentlenebilirlik kriteri taşımaz. Her buluş sahibinin yapmış olduğu buluşun belirli kriterlere uygun olması gerekmektedir.
Buluşunuzun Patentlenebilir Olması İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmalı:
- Öncelikle Buluşunuz Yeni Olmalı- Patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce dünyanın hiçbir yerinde hiçbir şekilde kamuya açıklanmamalı ve yeni olması gerekmektedir.
- Buluş basamağının buluşunuzda yer alması gerekmektedir .
- Endüstri ve Sanayiye uygulanabilir olması – bir buluş, bir tür endüstride seri olarak üretilebilir veya kullanılabilir olmalıdır.
Buluşunuz, Hangi Durumlarda Patentlenebilir Değildir:
- Bir keşif olarak tanımlanması.
- Bilimsel bir teori veya matematiksel yöntemin olması.
- Edebi, dramatik veya sanatsal eserleri barındırması.
- Zihinsel bir eylem, oyun oynamak veya iş yapmak ya da bir yöntem olması.
- Bir Bilginin veya bir bilgisayar programlarının sunumu.
- Şifalı bitki çeşitleri, insan veya hayvan vücudunun cerrahi veya terapi ile tedavi yöntemi veya teşhis yönteminde patent alınması mümkün değildir.
Patent Buluş Sahibine Hangi Hakları Verir?
- Patent veya Buluş, başkalarının buluşlarınızı, patentinizi kullanmasını yasal olarak engelleme hakkını verir.
- Başkalarının anlaşma dahilinde kullanmasına yasal olarak izin verebilirsiniz. Patentle birlikte patentinizi ihlal etmeleri durumunda 3. kişilere karşı yasal işlem başlatma ve tazminat talep etme hakkı vermektedir.
Patent Nedir?, Marka Tescili, Marka Patent Sorgulama ve Marka Tescil Başvuru İşlemlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.