Sık Sorulan Sorular ile Marka Tescil Hakkındaki Tüm Sorularınızı Yanıtlıyoruz..
Sık Sorulan Sorular
Marka Tescili Nedir?
Marka Tescil, benzer ürünleri ve hizmetleri başkalarının ürün ya da hizmetlerinden ayırt etmek üzere kullanılan yada belirli bir hizmetin sunulması sırasında kullanılan ayırt edici işaret olarak tanımlanmaktadır.
Sözcükler, Sayılar, Harfler, Şekiller, Ürünün Şekli veya Ambalajı ile bunların birlikte sunuluşları marka olarak değerlendirilmektedir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Markanızın tescile uygun olup olmadığının araştırılması için “Ücretsiz Ön Araştırma” talep formunu doldurarak marka uzmanlarımızdan ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Markanızın uygun olduğunu daha önce kontrol ettiyseniz, üst kısımda yer alan alana marka adınızı yazdıktan sonra hangi sınıflarda tescil işlemi yapmak istediğinizi seçerek siparişinizi tamamlayabilirsiniz.
Başvuru sonrası, marka tescili için sizden talep edilen evrakları doğru bir biçimde hazırlayarak eksiksiz bir şekilde iletmenizin ardından, sizin adınıza Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak marka tescil süreci başlatılır.
Marka Tescil Sınıfı Nasıl Belirlenir ?
Markanızı sektörünüze, amacınıza veya iş alanınıza göre hangi sınıflarda tescil edilebileceğinizi öğrenmek için, üst kısımda yer alan “Marka Sınıfınızı Bulun” butonuna tıklayarak anahtar kelime yazmanız yeterlidir.
İlgili anahtar kelime ile ilgili hangi sınıfları tercih etmeniz ve seçmeniz gerektiği bilgisini açıklamaları ile birlikte görüntüleyebilirsiniz.
Marka Çeşitleri Nelerdir?
Markalar, 4 farklı gruba ayrılmaktadır; Ticaret Markaları, Hizmet Markaları, Garanti Markaları, Ortak Markalar
Marka Tescili için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Marka tescil başvurularında, başvuru sahibi tüzel kişi ise; Faaliyet belgesi, Vergi levhası, Marka örneği (logo ya da işaret gibi) ve Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge iletilmesi gereklidir.
Başvuru sahibi gerçek kişi ise; T.C kimlik numarası, Varsa Vekaletname, Marka örneği (logo ya da işaret gibi) ve başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge iletilmesi gerekmektedir.
Marka Tescil Başvurusu Aşamaları Nasıldır?
Marka tescil başvurunuz alındıktan sonara öncelikle Türk Patent Enstitüsü tarafından şekil incelemesi yapılır.
Şekil incelemesi sonunda herhangi bir eksiklik tespit edilmeyen marka başvuruları hakkında ilgili Sınai Mülkiyet Uzmanı tarafından benzerlik araştırması yapılmaktadır.
Bu araştırma kurumun dosya yoğunluğuna bağlı olarak 1 hafta ile 4 ay arasında sürebilmektedir.
Benzerlik araştırması sonucunda ayırt edici niteliğe sahip olan ve diğer markalar ile benzerlik görülmeyen marka başvuruları için yayın kararı alınır.
Marka Tescili Size Ne Avantajlar Sağlar?
Marka tescili, sahibine ilgili markanın tescil kapsamındaki mal ve hizmetler dahilinde marka sahibinin izni dışındaki her türlü kullanımını engelleme ve başka kişilere marka kullanım izni verme hakkı sağlar.
Marka Tescil Süreci Ne Kadar Sürer?
Marka tescil işlemleri ortalama 10 ay içerisinde tamamlanmaktadır.
Marka Tescili Kaç Yıllık Koruma Sağlar?
Kurum tarafından tescil edilen markalar, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl süre ile koruma altına alınmaktadır. Bu süreyi 10’ar yıllık periyodlar halinde sınırsız süreli uzatmak mümkündür.
.com.tr Domaini Ne Zaman Alabilirsiniz ?
Marka tescil başvurunuz sonrası sürecin tamamlanmasını beklemeden, ön başvuru belgeniz ile birlikte web sitemiz üzerinden hemen .com.tr uzantılı alan adı kaydı gerçekleştirebilirsiniz.
Yapılacak alan adı kayıt başvuruları, Marka Tescil bedelinden hariç olarak güncel .com.tr kayıt ücreti üzerinden fiyatlandırılır.
Yurt Dışında Markamı Nasıl Tescil Edebilirim ?
Marka, patent ve endüstriyel tasarım tescillerinde Türkiye’de sağlanan bir korumanın aynı şekilde yurtdışında da geçerliliği mevcut olmamaktadır. Yurt dışı marka tescili (Uluslararası marka tescili) için Madrid protokolüne göre başvuru yapılır.
Markamı Nasıl Devredebilirim ?
Tescil işlemi tamamlanmış markalar, üçüncü kişilere marka devir sözleşmesi ile devredilebilmektedir. Bu işlem sırasında noter onayı yapılmaktadır ve ilgili sözleşme yazılı olarak gerçekleştirilmektedir.
Markamın Adres Değişikliğini Nasıl Yapabilirim ?
Marka tescili sonrası adresinizin değişmesi halinde bunun TPE tarafına bildirilmesi ve düzenleme yapılması gerekmektedir. Adres değişikliğinin bildirilmemesi, marka sahibine hak kayıplarına yol açabilmektedir
Marka Tescilince Hukuksal Süreçler Neler ?
Marka başvuru işleminin ardından, Türk Patent Enstitüsü tarafından marka ve şekil inceleme süreci başlatılır. Buradaki amaç, başvuru yapılan marka ve şeklin benzersiz olduğunun belirlenmesidir.
Marka Tescilince Başvuru Şekli İnceleme Ne Demek ?
Marka başvuru işleminin ardından, Türk Patent Enstitüsü tarafından şekil inceleme süreci başlatılır. Buradaki amaç, başvuru yapılan şeklin benzersiz olduğunun belirlenmesidir.
Markam Ne Zaman Yayına Çıkar ?
Marka tescil başvurusunun tamamlanması, ortalama 7 ila 10 ay arasında sürmektedir. Türk Patent Enstitüsü uzmanı tarafından yapılan inceleme aşamalarından sonra başvurunun olumlu bulunması halinde 2 ay süre ile Resmi Marka Bültenin ‘de yayınlanır.
Marka Yayın Karanına Nasıl İtiraz Edebilirim?
Yayınlanan bülten sonrası, markanız ile benzer olarak yayınlanmasına karar verilmiş olan marka için yayınlanan resmi bülten tarihinden itibaren 2 ay içerisinde itiraz işlemi yapılabilmektedir.
Bülten yayınına itiraz işlemlerinizi Markam Cepte marka uzmanları aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.
Marka Tescil işlemleriniz ve sorularınız için bu linki tıklayarak bize ulaşabilir danışmanlarımızdan ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.