Skip to main content
Marka Tescil

Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır

By Temmuz 13, 2022Temmuz 28th, 2024No Comments

Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır? Markalar; Belirli bir amaç için kullanılan ürün, hizmet veren  firma ya da kişilere ait olan ürünlerin, hizmetlerin birbirinden ayırt edilmesini sağlayan simge ve isimlerdir. Markalar, bir işletmenin ticari alanda kendini tanıtıp rakiplerinden ayırt edilmesini sağlayan bir ürün, hizmet kimliğidir. Markanın İsmi, Logosu, özel işaret ve sembolleri ile ürünlerin şekli, rengi, ambalajı ile birlikte tüm simgeler markayı bir bütün olarak oluşturan kriterlerdir.

Markalar 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre ; Ortak Marka, Garanti Markası, Ticaret Markası ve Hizmet Markası olmak üzere toplam 4’e ayrılmaktadır. Marka hangi kategoride yer alırsa alsın, pazardaki yerinizi yasal olarak güvenceye almak, marka bilinirliğinizi arttırmak ve markanızı yasal olarak koruma altına almak için Marka Tescil Belgesi Başvuru işleminin yapılmasını öneriyoruz.

Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır? yazımız aşağıdaki sorularınıza cevap bulabilme konusunda sizlere yardımcı olacaktır. İhtiyaç duyduğunuz tüm bu bilgilerin bir araya getirildiğimiz bu rehberden faydalanarak Marka Tescil Belgesi başvuru işlemlerinize hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz.

marka tescil belgesi nasıl alınır

Marka Tescil Belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden Marka Tescil Başvuruları yapılır. Markanızın tescil olması ile birlikte 10 yıl süre ile koruma hakkına sahip olursunuz. Marka Tescil Belgenizin süre bitiminde Marka Yenileme Başvurusu ile Marka Tescilinize ait Tescil Korumasının süresini markanızı yenileyerek uzatabilirsiniz.

Marka Tescil Süreci herhangi bir olumsuz durumun olmaması halinde, başvuru tarihinden itibaren yaklaşık 6 aylık süre içerisinde sonuçlanmaktadır.

Marka Tescil Başvuru İşlemi Kaç Adımda Tamamlanır?

Marka Tescili işlemleriniz 7 adımda tamamlanmaktadır ve bu adımlar aşağıdaki gibidir;

  • Öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden Marka Tescili Başvuru işlemleriniz yapılır.
  • Marka Tescil Başvurunuz, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından faaliyet alanınıza göre sınıflandırılarak incelenir.
  • Uzman tarafından Şekli incelemesi olumlu görülen Marka Tescil Başvurunuz,  2 ay süre ile bülten kararı yayınlanır.
  • Bu 2 Aylık süre içerisinde Marka Tescil Başvurunuza itiraz yapıldı ise, bu itirazlar incelenerek değerlendirmeye alınır. (Yapılan itirazlara tercih üzerine savunmalar yapılmaktadır.)
  • Marka Tescil Başvurunuza 2 Aylık Bülten ilanı süresince herhangi bir itiraz yapılmadıysa;  Türk Patent ve Marka Kurumu Markanızın Tescil Kararını yayınlar.
  • Markanıza ait Tescil Kararı ile Marka Tescil Belgesi ücretini 1 Ay içerisinde öder.
  • Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra; Markanız Tescil edilerek onaylanır ve Marka Tescil Belgeniz tarafınıza 1 Ay içerisinde iletilir.
[toc]

Marka Tescil Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Marka Tescil Belgesi İçin Gerekli Evraklar;

  • Marka Tescilinde Gerekli Evraklar, Başvuru bilgileri (Başvuru sipariş sırasında belirteceğiniz Şahıs veya Firma’ya ait bilgiler)
  • Tüzel kişilikler için tam ticari ünvanı, açık adresi ve vergi dairesi/numarası (vergi levhası)
  • Gerçek kişiler için başvuruda  TC kimlik numarası (kimlik fotokopisi)
  • Markanıza ait malların veya hizmetlerin listesi (marka sınıf seçiminde kullanılacak olup, markanızın faaliyet alanlarını kapsar.)
  • Markanıza ait Logo örneği (siyah/beyaz veya renkli jpg formatında logonuz)
  • Vekaletname (Tarafımızca düzenlenen Vekaletnamenin imza + kaşelenmiş olarak onayı gerekmektedir. Noter Onayı Gerekmemektedir.)
  • Türk Patent Enstitüsüne yapılmış harç ödemesinin dekontu

Marka Tescili Başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından istenmekte olup, marka tescil başvuru ve işlemleriniz için buraya tıklayarak danışmanlarımızdan  ücretsiz ön bilgi alabilir marka tescil başvurusunda bulunabilirsiniz 🙂

Marka Tescil Belgesinin Önemi Nedir?

  • Marka Tescil Belgesi ile markanızın kimliği Türk Patent tarafından Fikri ve Sınai olarak yasal koruma altına alınmaktadır.

  • Markanın, yasal hak sahibi olmayan kişi ve kurumlar tarafından kullanılması durumunda, marka tescilini yaptırmış firma veya kişi sahibi Fikri ve Sınai hakların ihlali ile dava açarak itiraz etme hakkını saklı tutar.
  • Marka Tescili ile Marka bilinirliğinin zedelenmesi ve marka üzerinden 3. kişilerce haksız kazanç elde etmesini engelleyebilirsiniz.
  • Marka Tescili yaptırmanız ile birlikte  com.tr uzantılı domain (alan adı kaydı) Marka Tescil Başvuru Evrakı ile firma unvanı zorunluluğu olmadan başvuruda bulunabilirsiniz.

Marka Tescil Belgesi, Marka Patent Sorgulama ve Marka Tescil Başvuru İşlemlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz 🙂